ELOKUVA MOTIVOI OPPIMAAN

Elokuvia hyödynnetään kouluissa monipuolisesti sekä oppimateriaalina että erilaisissa tapahtumissa. Elokuvan tuomia hyötyjä on monia: Visuaalinen esitystapa edistää kerrottavan asian ymmärtämistä ja kasvattaa oppilaiden kiinnostusta opiskeltavaa aihetta kohtaan. Elokuvat avaavat ovia erilaisiin aikakausiin ja todellisuuksiin kasvavan ihmisen maailmankuvaa avartaen. Elokuva toimii hyvin myös tunne- ja viestimistaitojen vahvistajana. Erityisesti nuoret ihmiset kokevat kuvallisen esitysmuodon omakseen!

ASIAKASTARINA: KOULUNMÄEN YHTENÄISKOULU, ÄÄNEKOSKI

Äänekoskella sijaitsevassa Koulunmäen yhtenäiskoulussa hyödynnetään elokuvia niin opetuksessa kuin varsinaisen koulutyön vastapainonakin, ja siellä yläluokkien aineenopettajana ja luokanvalvojana toimiva Niko Rossi kokee elokuvan motivoivan oppilaita aivan erityisellä tavalla: "Tarjoamme oppilaillemme mahdollisuuden valita historian valinnaisaineekseen ja erityisesti tällä kurssilla minulla on ollut tapana hyödyntää elokuvaa oppimateriaalina. Valinnainen historian kurssimme on oppilaittemme keskuudessa todella suosittu juuri sen elokuvallisen sisällön ansiosta."

Elokuva näyttäisi soveltuvan erityisen hyvin historiallisten tapahtumien tarkasteluun ja opettamiseen. Se tekee myös historiallisista henkilöistä inhimillisemmän oloisia. Aikakaudelle ominaiset asiat kuten asuinympäristö, elämäntapa ja pukeutuminen avautuvat katselijalle hyvin konkreettisella tavalla elokuvaa katsellessa.

"Elokuva auttaa samaistumaan ihmisiin ja eläytymään tilanteisiin. Näyttelijät tekevät hienon työn paneutuessaan esitettävään tarinaan ja aikakauteen sekä roolihenkilöiden elämään. Samaistumisen mahdollisuus lisää tarinan koskettavuutta. Tosielämän ja elokuvan kuvaamat kohtalot kohtaavat", kuvailee Rossi.

VAN GOGH - IKUISUUDEN PORTEILLA / SCANBOX (2018)

APOLLO 13 / UNIVERSAL PICTURES (1995)

Elokuva toimii Koulunmäen yhtenäiskoulussa hyvänä keskustelun avaajana ja ajatusten herättäjänä, mikä antaa hyvät lähtökohdat opetukselle. Oppilaille voidaan tällä tavoin opettaa myös lähdekriittisyyttä. "Keskustelemme oppilaittemme kanssa yhdessä katsomastamme elokuvasta ja tutkiskelemme näkemäämme teosta kriittisestikin: mitkä asiat elokuvassa olivat totta ja mitkä puolestaan tarua. Elokuvan jälkeen paneudumme varsinaisen opiskelun pariin, jolloin oppilaat voivat nähdä yhtymäkohtia elokuvan kertoman tarinan ja muun oppimateriaalin välillä", kertoo Rossi.

Koulunmäen yhtenäiskoulu hyödyntää elokuvaa myös normaalin arjen vastapainona omissa tapahtumissaan ja teemaviikoilla. "Olemme koonneet esimerkiksi tietyn ikäryhmän oppilaat katsomaan elokuvaa. Elokuvan teema on voinut liittyä vaikkapa hyvinvoinnin tukemiseen. Tietysti näin korona-aikana emme ole voineet koota yhteen isoa ryhmää oppilaita", Rossi kertoo.

TEKIJÄNOIKEUDET HUOMIOIDEN

Koulunmäen yhtenäiskoulu on hankkinut luvat elokuvien esittämiseen M & M Viihdepalvelun tarjoaman Elokuvalisenssi-vuosiluvan kautta. "Koen, että elokuva on antanut hienon lisän opetustyöhömme ja koululaisten arkeen. Meillä on Koulunmäen yhtenäiskoulussa myös selkeä linja tekijänoikeusasioiden huomioon ottamisessa ja luovan työn tekijöiden toimeentulon varmistamisessa. Näin ollen haluan suositella M & M Viihdepalvelun Elokuvalisenssiä muillekin!" tiivistää Rossi.

M & M Viihdepalvelu Oy edistää omalla toiminnallaan sitä, että elokuvan tekijät ja näyttelijät saisivat tekemästään työstä asianmukaiset tekijänoikeuskorvaukset. M & M Viihdepalvelu tarjoaa elokuvien ja dokumenttien julkiseen esittämiseen tarvittavia Elokuvalisenssi-vuosilupia ja elokuvakohtaisia esityslupia. Osaamme tarvittaessa ehdottaa sinulle oppisisältöäsi ja teemaasi tukevia teoksia. Ota yhteyttä M & M Viihdepalveluun!

Tekijänoikeuden huomioimisesta opetuksessa voit lukea täältä